Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.


Ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο από το Crete Plus



Σήφης Στειακός: Ο καλλιτέχνης που με τα τραγούδια του εμπνέει, εμψυχώνει και γίνεται «ένα με τον κόσμο» (pics+vids)

Σήφης Στειακός: Ο καλλιτέχνης που με τα τραγούδια του εμπνέει, εμψυχώνει και γίνεται «ένα με τον κόσμο» (pics+vids)

Πολιτισμός | 03/04/2016 - 09:16
Σήφης Στειακός: Ο καλλιτέχνης που με τα τραγούδια του εμπνέει, εμψυχώνει και γίνεται «ένα με τον κόσμο» (pics+vids)
Μέσα από τα τραγούδια του έχει καταφέρει όχι μόνο διασκεδάσει το κοινό, αλλά να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη Μουσική, έχοντας να επιδείξει κάποια «κομμάτια», τα οποία άγγιξαν τις ψυχές όλων!

Με το «Ελληνα Αθάνατε» και την αναφορά στον Καζαντζάκη, μέσα από το «Δεν ελπίζω τίποτα... δε φοβούμαι τίποτα... είμαι λεύτερος» ο  Σήφης  Λιγοψυχάκης ή Στειακός, όπως είναι  ευρύτερα γνωστός έχει πετύχει αυτό που για άλλους αποτελεί ανεκπλήρωτο όνειρο. Να δημιουργήσει τραγούδια, τα οποία δεν αποτελούν μόνο πηγή ψυχαγωγίας, αλλά και πηγή έμπνευσης, προβληματισμού και τελικά πνευματικής ανάτασης!

Γεννημένος στη Σητεία, μια περιοχή που έχει δώσει μεγάλους καλλιτέχνες και εκπροσώπους της Παράδοσης,  ο Σηφης Λιγοψυχάκης από τότε που θυμάται τον εαυτό του είχε Κρητικά ακούσματα και μια… λύρα στο χέρι.

Η ενασχόληση του με την κρητική μουσική γρήγορα πέρασε και σε επαγγελματικό επίπεδο. Δειλά- δειλά όπως λέει στο CretePlus.gr  έκανε τα πρώτα του βήματα, διασκεδάζοντας τον κόσμο σε γλέντια, ενώ ήρθε και το πρώτο του cd με τίτλο «Νιώθω να φεύγεις». Ακολούθησαν και άλλες δουλειές, από τις οποίες κομβικής σημασίας για τον ίδιο ήταν το κομμάτι «Ελληνα Αθάνατε». 

«Αυτό θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο σκαλοπάτι για μένα, καθώς ήταν ένα τραγούδι που ακούστηκε σε όλη την Ελλάδα και ταξίδεψε και εκτός συνόρων», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ήταν ένα τραγούδι που προέκυψε τυχαία για το Σήφη Στειακό. 

«Το τραγούδι «Ελληνα Αθάνατε» γράφτηκε το 2011 και ήταν το αποτέλεσμα μιας ανάγκης να στείλουμε ένα μήνυμα προς τους συμπολίτες μας. Ήταν ένα τραγούδι που βγήκε από μέσα μας αβίαστα, αφού ξαφνικά, μέσα σε ένα στούντιο με τον Ιάσονα, δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο κομμάτι που στόχο έχει να ξυπνήσει μνήμες στον Έλληνα και να τον εμψυχώσει», λέει ο Κρητικός καλλιτέχνης

Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με την περίπτωση του τραγουδιού που είναι αφιερωμένο στον Καζαντζάκη. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάποια στιγμή θα τραγουδούσα ένα τόσο όμορφο κομμάτι, προς τιμήν μάλιστα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα», αναφέρει ο Σήφης Στειακός.

Ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας του Σήφη Στειακού είναι η επικοινωνία και η επαφή του με τον κόσμο. Κάθε παρουσία του μπροστά στο κοινό χαρακτηρίζεται για τη διαδραστικότητα της. Είναι κάτι που ο ίδιος επιζητά και μέσα από τα τραγούδια του. Θέλει όπως λέει ο κόσμος να γίνεται ένα με το τραγούδι που ακούει, να το νιώθει και να διασκεδάζει. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με το τελευταίο του τραγούδι «Το Βουργιαλάκι μου». 

Ένα τραγούδι ύμνο στην παρέα, γραμμένο και αφιερωμένο σε όλες τις στιγμές χαράς και κεφιού που έχουν προκύψει με ό,τι μπορεί να βρει κανείς μέσα σε ένα… βουργιαλάκι: Λίγο τυρί, παξιμάδι, ελιές, ρακή…

«Το πόσο επικοινωνούμε με τον κόσμο το διαπιστώνει ο καθένας αν έρθει σε ένα από τα γλέντια μας. Παίζουμε κλασσικά τραγούδια, αλλά και κομμάτια που δεν ακούγονται και τόσο.  Ξεφεύγουμε από τα συνηθισμένα στο γλέντι  μας, αφού θα ακούσεις άλλα πράγματα. Προσπαθούμε να είμαστε ένα με τον κόσμο, να επικοινωνούμε και να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το κοινό», αναφέρει χαρακτηριστικά και δηλώνει πως η μεγαλύτερη αμοιβή του είναι πως μέσα από τη μουσική έχει κάνει φίλους παντού!

«Η μουσική για μένα είναι έρωτας. Με κάνει να νιώθω όμορφα. Υπάρχουν στιγμές που έχω ένα πρόβλημα στο μυαλό μου. Μόλις κάτσω να παίξω λίγο λύρα όμως τα ξεχνάω όλα», μας λέει ο Σήφης Στειακός, ο οποίος όχι μόνο ερμηνεύει τραγούδια, αλλά για πολλά από αυτά έχει γράψει στίχους και μουσική και μας καλεί να έρθουμε ακόμη πιο κοντά στη Μουσική Παράδοση και τους Κρητικούς καλλιτέχνες, που όπως επισημαίνει έχουν ακόμη πολλά να δώσουν. Να δημιουργήσουν τραγούδια, τα οποία θα «πατούν στα χνάρια» των προγόνων, αλλά θα έχουν να προσφέρουν κάτι καινούριο στη Μουσική, αποτελώντας παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές…

 



Συντάκτης: Newsroom CretePlus.gr


Αν θέλεις το πρόβλημα σου να ακουστεί, αν τα "στραβά και τα ανάποδα" που βλέπεις γύρω σου σε κάνουν να δυσανασχετείς, τότε...

Γίνε εσύ ο ρεπορτερ του CretePlus.gr.

Αν βρίσκεσαι στο δρόμο αποθήκευσε τους αριθμούς μας και στείλε μας τη φωτογραφία, το βίντεο ή το μήνυμα σου και δες το να ανεβαίνει άμεσα με εμάς αιχμή για την επίλυση του.

reporter@creteplus.gr 6932255686.

Δες το άρθρο σου στα "δικά σας ρεπορτάζ"



Ειδήσεις Πολιτισμός

Ιερουσαλήμ: Η πόλη που μαρτύρησε, τάφηκε και αναστήθηκε…

Η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκαν τα κοσμοϊστορικά γεγονότα των Παθών του Ιησού,

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Ξεκίνησε σήμερα η νηστεία των Χριστουγέννων

Σαν σήμερα το 1957 έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Καζαντζάκης

Ένα από τα μεγάλα κεφάλαια της νεοελληνικής λογοτεχνίας

Θεατρική παράσταση για... τα παιδιά της μακρινής Ουγκάντα

Το Θεατρικό Εργαστήρι Ζαρού ενισχύει τη δράση του Bombo Kids

«Οι επισκέπτες»: Η μικρή ταινία του Θοδωρή Παπαδουλάκη…

Πριν την ταινία «Ο Αδερφός μου», ο Θοδωρής Παπαδουλάκης συγκίνησε με τους «Επισκέπτες»

Η ιστορία του δέντρου των Χριστουγέννων

Από την αρχαία δενδρολατρεία και τη σύνδεσή του με το δέντρο της ζωής ως τη διάδοσή του από τους Γερμανούς σε ολόκληρο τον κόσμο

Γιατί η εβδομάδα μετά το Πάσχα ονομάζεται και “λευκή”

Ολόκληρη η εβδομάδα από το άγιο Πάσχα μέχρι την επομένη Κυριακή

Εκεί που μαρτύρησε και αναστήθηκε ο Θεάνθρωπος

Η ιστορία του πιο σημαντικού Ναού της Χριστιανοσύνης, εκείνου της Αναστάσεως ή του Πανάγιου Τάφου

Στο "σπίτι" τους επέστρεψαν κρητικές αρχαιότητες

Εγκαίνια στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου περιοδικής έκθεσης με επαναπατρισμένα έργα

Η ανύψωση της πρώτης επαναστατικής σημαίας!

Η κήρυξη της επανάστασης στη Μάνη …17 Μαρτίου 1821…!

Μπερλουσκόνι: «Ψηφίστε με, είμαι ο μόνος που εμπιστεύονται…

Μείωση φόρων και κατάργηση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια υπόσχεται ο επικεφαλής του Φόρτσα Ιτάλια

Ψήφισμα στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων από τον…

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Φαιστού χαιρετίζει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου κινήματος της μικρoμεσαίας αγροτιάς.

Όλες οι ειδήσεις σήμερα

Ροή Ειδήσεων








Social


Όλες οι ειδήσεις σήμερα
Εγγραφείτε δωρεάν στο Newsletter του Creteplus.gr και διαβάστε τις 10 σημαντικότερες ειδήσεις της εβδομάδας.
Δεν έχετε συμπληρώσει το email σας ή το email που δηλώσατε δεν είναι έγκυρο.